Skoro třetině opic hrozí vyhynutí

26. října 2007 v 10:32 |  Zvířecí zajímavosti,užitečné rady ohledně chovů a péče o vaše mazlíčky a kuriozitky

Ostravská zoologická zahrada začala chovat velmi vzácnou poloopici lemura černého Sclaterova. Mimo člověka je to jediný primát s modrýma očima. Zahrada má zatím pouze samici, ale do konce letošního roku by chtěla pro chov získat i samce. V České republice jde o jediný kus, v celé Evropě pak v zajetí žije asi třicet jedinců.
Bangkok - Téměř třetině všech opic žijících na naší planetě hrozí vyhynutí. Uvádí to ve své nejnovější zprávě Mezinárodní primatologická společnost, podle níž hlavními důvody jsou zmenšování přirozeného životního prostředí opic, obchodování s ohroženými druhy a s jejich masem.
Do skupiny 25 nejohroženějších druhů primátů řadí společnost jak známé lidoopy, jako je orangutan sumaterský či gorila nigerijská, tak méně známé druhy, jako je vietnamský hulman zlatohlavý, lemur širokonosý žijící na Madagaskaru nebo čínský gibon černochocholatý, jejichž počet klesl na pouhých 17. Zástupce jednoho z poddruhů loriho štíhlého (Loris tardigradus nycticeboides), žijící na Srí Lance, se od roku 1937 podařilo zahlédnout jen čtyřikrát.
"Všichni přeživší zástupci těchto 25 druhů by se vešli na jediný fotbalový stadion, tak málo jich nyní zbývá na Zemi," přiblížil situaci předseda Mezinárodního svazu na ochranu přírody (CI) Russell A. Mittermeier, který se rovněž podílel na přípravě zprávy.
"Nejhorší situace je v Asii, kde vystavuje mnoho druhů obrovskému nebezpečí ničení tropického pralesa, lov opic a obchodování s nimi... Dokonce i nově objevené druhy jsou vážně ohroženy ztrátou přirozeného životního prostředí a mohly by brzy zcela zmizet," podotkl.
Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) řadí celkem 114 z 394 světových druhů primátů do kategorie kriticky ohrožených. Mezi 25 nejohroženějšími primáty je 11 z Asie, 11 z Afriky (čtyři z nich z Madagaskaru) a tři z Jižní a Střední Ameriky.
Šest druhů se ve zprávě společnosti ocitlo poprvé, včetně nedávno objeveného indonéského nártouna, který ještě nebyl ani oficiálně pojmenován, a tanzanského mangabeje, který byl objeven v roce 2003.
Hlavním faktorem v ubývajícím počtu primátů je ztráta přirozeného životního prostředí v důsledku kácení tropických deštných pralesů s cílem získat zemědělskou půdu a těžba dřeva na vývoz i na otop pro místní obyvatele, píše se ve zprávě. Přirozené životní prostředí mnoha druhů primátů však ovlivňují i klimatické změny.
Dokument poukazuje také na lov primátů pro vlastní obživu a pro komerční účely, zvlášť v Africe a v Asii, a na odchyt živých kusů, které se prodávají jako "domácí mazlíčci".
"Ve střední a západní Africe je maso primátů... luxusním zbožím pro elitu... V Asii se zase více používá k lékařským účelům, přičemž většina hodnotných druhů míří na trhy v jihovýchodní Číně," vysvětlil Mittermeier.
Zpráva nicméně nevyznívá ve všem negativně. Devět druhů primátů z poslední zprávy z roku 2004 bylo ze seznamu vyškrtnuto, především díky zvýšenému úsilí ekologů na záchranu jejich populace. Jsou mezi nimi mimo jiné africká horská gorila, lvíček černolící, brazilská malpa hnědá a madagaskarský sifaka Perriersův.
Primáti přežili 20. století bez ztráty jediného známého druhu - ve skutečnosti jsou dokonce rychle nacházeny druhy nové - takže by mělo být relativně snadné je chránit. "Kdybychom měli potřebné finance, mohli bychom v příštích pěti či deseti letech odstranit z tohoto seznamu všechny druhy," soudí Mittermeier.
Autor: ČTK
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama